14 April – Politik Hari Ini

Kenyataan Mukhriz “Saya tidak kisah orang lain hendak hentam saya, yang penting kebebasan untuk bersuara dan peluang untuk menyuarakan pendapat dalam parti wujud.”

Ini menunjukkan sistem parti UMNO sekarang sudah tidak boleh dipercayai dan sudah tidak boleh digunapakai ataupun Ketua-ketua 4 Peringkat UMNO Bahagian dan MT-MT yang seramai 192 Bahagian darabkan dengan 4 dan campur 25(MT) semuanya tidak boleh dipercayai dan tidak berani bersuara didalam Bahagian masing-masing.

Kita mesti menyuarakan apa sahaja pendapat kita melalui saluran yang betul, fenomena sekarang yang selalu digunakan pakai dengan menggunakan Media dan juga Roadshow seolah-olah kita menindakan sistem parti UMNO itu sendiri.

Kita mempunyai Mesyuarat Cawangan dan Mesyuarat Bahaigian setiap tahun, Meyuarat AJK Pemuda Malaysia setiap bulan, kenapa kita tidak menyuarakan didalam saluran-saluran ini, kenapa perlu kita menjadi HERO sehingga sanggup kita menggunakan media dan bagi menunjukkan perpecahan parti kita kepada dunia luar yang mana sepatutnya tugas kita untuk menunjukkan perpaduan dikalangan kita.

Kita lihat sahaja apa tindakkan dan cara yang berhemat dari Johor, mereka membuat kenyataan selepas Mesyuarat Perhubungan, dan tindakan mereka juga merupakan satu tindakan yang matang dan tidak langsung menunjukkan ada kepentingan diri.

Mereka membuat Plan untuk Peralihan kuasa, tindakkan ini diambil semata-mata untuk memikirkan perpaduan parti dan memikirkan kepentingan parti. Tidak mengambil jalan mudah untuk mengambil publisiti murah di tepi-tepi jalan.

Orang Melayu perlu matang berpolitik, sudah 50 tahun merdeka dan sistem parti kita masih lagi relevan dan jangan kita menjadi hero dan mengambil jalan mudah untuk menunjukkan seolah-olah Pemimpin yang ada sekarang tidak boleh dipercayai.

##Tertarik dengan kenyataan Mad Taib, yang mana perbincangan didalam mesyuarat MT perlu dirahsiakan sepatatutnya mesti dihormati dan dipatuhi, semua MT telah mengankat sumpah untuk tidak membawa agenda mesyuarat ke luar, ianya mesti diselesaikan didalam Menyuarat. Ini akta rahsia UMNO, orang melayu, sesiapa sahaja yang duduk didalam itu perlu menyimpan dan tutup mulut. Mereka yang menceritakan agenda ini sudah pasti tidak tahu dan tidak paham dan disyorkan balik dan muhasabah diri.

Utusan Keluaran 14 April.

“Segerakan pelan peralihan kuasa”

Ketua UMNO Bahagian Gelang Patah, Datuk Abdul Aziz Sapian pula berkata, pelan peralihan kuasa yang teratur dan licin daripada Abdullah kepada Najib sebagaimana yang dicadangkan oleh Badan Perhubungan UMNO Johor, mampu memulihkan sokongan orang Melayu serta rakyat kepada UMNO dan kerajaan.

Beliau berkata, pelaksanaan pelan peralihan kuasa itu merupakan tunjang kepada sokongan penuh Badan Perhubungan UMNO Johor kepada kepimpinan Abdullah yang diikrarkan pada Jumaat lalu.

“Dalam lain perkataan, sokongan kepada Perdana Menteri itu mempunyai isinya tersendiri dan berkait rapat dengan penerimaan Perdana Menteri terhadap cadangan pelan peralihan kuasa oleh Badan Perhubungan UMNO Johor,” katanya.

Beliau berkata, ramai pemerhati politik dan anggota UMNO sendiri berkemungkinan terkeliru dengan pernyataan sokongan UMNO Johor terhadap Perdana Menteri, yang juga adalah Presiden UMNO.

“Hargai pendapat, pandangan”

“Kekalahan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lalu adalah antara akibat yang berlaku apabila perasaan tidak puas hati ahli tidak dapat disuarakan sepenuhnya.

“Jadi mereka menzahirkannya melalui undi yang membuatkan BN tumbang di lima buah negeri,” katanya.

Katanya, setiap ahli yang bersuara tidak boleh mengharapkan orang lain bersetuju dengan pendapatnya kerana setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai satu-satu isu.

“Saya tidak kisah orang lain hendak hentam saya, yang penting kebebasan untuk bersuara dan peluang untuk menyuarakan pendapat dalam parti wujud.

“Sudah sampai masanya kita melakukan perubahan demi kebaikan dan budaya yes sir perlu dihapuskan,” katanya.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s